Wat is een GSA?

Een Gay-Straight Alliance is een groep leerlingen en docenten die willen dat hun school veilig is voor iedereen. Of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. Onderzoek toont aan dat als lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en in dubio’s zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een GSA. Een GSA oprichten is eigenlijk heel gemakkelijk. Bekijk dit filmpje hoe je dat kunt doen en lees hieronder verder wat je allemaal kunt doen met je GSA. Door het GSA-lespakket te gebruiken bestaat een grote kans dat je toleranter wordt naar je medemens, misschien zelfs anderen gaat accepteren voor wie ze zijn. Een GSA beginnen is heel gemakkelijk: zoek een paar vrienden bij elkaar en onderneem je eerste actie. Meld je GSA aan en bestel het actiepakket

gsa logo

Waarom een GSA?

Als je geen lesbo’s, homo’s, bi's of transgenders kent op je school dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is. Ongeveer 1 op de 10 mensen is namelijk lesbo, homo, bi, transgender of in dubio. Ook op jouw school!

Vooroordelen

Door alle vooroordelen die er vaak hangen rond homoseksualiteit kan het moeilijk zijn om uit de kast te komen als lesbo, homo, bi of transgender. Zeker als er bij jou op school op een negatieve manier over het onderwerp wordt gepraat. Dat moedigt niemand aan om eerlijk te zijn hierover. Wie heeft er namelijk zin in om uit de groep te worden gegooid, uitgescholden te worden of het mikpunt van flauwe grappen te worden?

Net doen alsof je hetero bent

50 procent van alle leerlingen in Nederland zeggen dan ook dat het bij hen op school vrijwel onmogelijk is om uit de kast te komen. Dat betekent dus dat als je lesbo, homo of bi bent, je net moet doen alsof je hetero bent. Dat is natuurlijk absurd. Niemand in Nederland is verplicht om hetero te zijn! Het leven wordt tegelijkertijd ook heel ingewikkeld mocht je als jongen verliefd raken op een andere jongen of als meisje op een ander meisje en je moet dit geheim houden. Kun je je voorstellen dat je van je omgeving niet verliefd mag zijn op de persoon waar je verliefd op bent? Hoe belachelijk is dat?

Iedereen is anders

Een GSA is dus belangrijk. Om te laten zien dat je opkomt voor lesbo’s, homo’s en bi’s. Iedereen is nu eenmaal anders en iedereen houdt van andere dingen, dat is een feit. Iemand anders in zijn waarde laten is dus belangrijk. Jouw GSA kan ervoor zorgen dat dit gedachtegoed door jouw school verspreid wordt. Het kan van levensbelang zijn voor die lesbo, homo, bi, transgender die niet zichzelf mag zijn. Onderzoek toont aan dat als lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en in dubio’s zich relaxt voelen, de rest van de school automatisch ook een stuk relaxter wordt. Iedereen heeft dus voordeel bij een GSA. Dus richt een GSA op en zorg ervoor dat de sfeer bij jou op school verbeterd zodat iedereen zichzelf kan zijn.

Hoe start ik een GSA?

Een GSA starten is gemakkelijker dan je denkt. Alles wat je nodig hebt is enthousiasme en een flinke dosis gezond verstand. Toch zijn er 5 verschillende stappen te herkennen die bij veel startende GSA’s overeenkomen. Deze noemen we het 5 stappenplan. Het 5 stappenplan is slechts een aanwijzing en hoeft niet letterlijk gevolgd te worden. Elke school is anders en dus zal de oprichting van de GSA op jouw school ook op zijn eigen manier verlopen. Dat is ook het mooie van de GSA: elke GSA doet het op zijn manier. Belangrijk is wel dat je de bedoeling van een GSA in de gaten houdt: Iedereen mag zijn wie hij of zij is, of je nu homo, hetero, lesbo, bi of in dubio bent.

Het 5 Stappenplan

Stap 1: Maak een groep

Ga op zoek naar mensen die samen met jou een GSA willen opzetten. Dat kunnen gewoon je vrienden en vriendinnen zijn, je klasgenoten of leden uit de leerlingenraad. Een GSA kan bestaan uit alleen maar hetero’s, maar de kracht van de GSA is dat hetero’s, homo’s, lesbo’s en bi’s samen aan de school laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Als niemand op jouw school uit de kast durft te komen is dat absoluut een teken dat een GSA nodig is! Begin in dat geval een GSA met alleen maar hetero’s. Zoek een docent of iemand anders die werkzaam is op jouw school van wie jij denkt dat ze wel mee willen denken en helpen. Bijvoorbeeld iemand die in de klas of op school heeft laten blijken tegen discriminatie te zijn. Dit kan een leraar zijn, maar ook je mentor, conrector, vertrouwenspersoon of zelfs de bibliothecaris of de conciërge. Deze persoon kent misschien ook wel andere leerlingen die geïnteresseerd zijn in het oprichten van een GSA. Zodra je een groep hebt gevormd kun je je GSA al aan melden op de website.

Anne

"Mocht je vragen hebben waarop je binnen jouw netwerk niet het juiste antwoord krijgt, neem dan contact op met gsa@coc.nl Zij kunnen je de juiste adviezen en ondersteuning geven die je nodig hebt om je GSA op te richten."

Stap 2: Plan een bijeenkomst

Trek je agenda’s! En stel een datum en een tijdstip vast voor jullie eerste bijeenkomst. Dit kan in de kantine na schooltijd, in een lokaal of bij iemand thuis. Wat voor iedereen prettig is. Het is wel handig om een aantal basisregels in acht te nemen voor de bijeenkomst, zodat werkelijk iedereen zich veilig voelt. Bijvoorbeeld:

  • Deelname zegt niets over iemands seksualiteit.
  • Iedereen wordt met respect behandeld.
  • De bijeenkomsten zijn vertrouwelijk.
  • Kom je afspraken na, in het belang van de acties de GSA.
  • Spreek vaste momenten af om bij elkaar te komen (bijvoorbeeld eens in de maand).
Roy

"Zorg voor goede communicatie onderling. Als er strubbelingen zijn, zoek dan samen naar een goede oplossing en wees vooral open naar elkaar."

Stap 3: Bedenk je eerste GSA actie

Deze stap is het spannendst: wat gaan jullie als eerste actie doen? Gaan jullie het GSA-manifest laten ondertekenen door de schoolleiding tijdens een ceremonie in de pauze? Of gaan jullie een GSA-petitie houden om zoveel mogelijk leden te ronselen? Of hangen jullie de school vol posters met zoenende mannen en/of zoenende vrouwen erop? Of moet er eerst een stuk voor de schoolkrant geschreven worden over de GSA? Handig: schrijf tijdens je eerste bijeenkomst een actieplan. Beschrijf daarin de volgende punten:

  • Wat willen jullie met jullie GSA bereiken?
  • Welke acties willen jullie gaan uitvoeren?
  • Hoe willen jullie dit gaan aanpakken?
  • Wat en wie hebben jullie nodig om de acties uit te voeren?
  • Wanneer zullen de acties plaatsvinden?

Hier kun je zien wat andere GSA’s al hebben gedaan. Dit kan je enorm helpen bij het maken van je plannen.

Susanne

"Er zijn veel voorbeelden te vinden van goeie acties. Heb je een actie waar je geld voor nodig hebt? Het GSA netwerk heeft een klein fonds met geld speciaal voor GSA acties. Stuur een mail met uitleg van jouw actie en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt naar: gsa@coc.nl."

Stap 4: Informeer de schoolleiding

Laat de schoolleiding, bijvoorbeeld je conrector, weten wat je van plan bent. Dit kan heel belangrijk zijn in het krijgen van steun voor je plannen. Een docent of conrector kan als tussenpersoon dienen als je andere docenten en het schoolmanagement mee wil krijgen. Mocht de schoolleiding je plannen afkeuren, weet dan dat zij het niet mogen verbieden. Je bent echt vrij om een club over wat dan ook op te richten, zo lang je daar anderen niet mee kwetst. En dat is bij een Gay-Straight Alliance niet het geval. Wil de schoolleiding je niet ondersteunen met je plannen maar wil je toch dat er een GSA op je school komt? Je kunt ook (anoniem) contact opnemen met De Roze Olifant.De Roze Olifant kan je helpen om het gesprek aan te gaan met je school.

Geert

"Ga eens om de tafel zitten met je schoolleiding. Laat ze weten wat leerlingen nu werkelijk meemaken. Als er open homo’s en lesbo’s in je GSA zitten is dat een plus. Schoolleidingen zijn er vaak niet van bewust dat homojongeren vaak niet uit de kast durven komen. Jullie kunnen je schoolleiding hier wel bewust van maken. Ze zullen jullie plannen eerder steunen en zich misschien zelf ook willen inzetten voor jullie doel!"

Stap 5: Voer je plannen uit

Heb je acties bedacht en gepland, start dan met de uitvoering. Bereid je acties goed voor. Bekijk samen wat er allemaal nodig is en maak een goede taakverdeling. Wanneer iedereen zich aan zijn of haar taak houdt, is er overzicht. Zorg dat je eerste actie opvalt en maak vooral veel reclame voor je GSA om zo goed mogelijk zichtbaar te zijn. Succes!

Rik

"Zichtbaarheid is heel belangrijk. Er zijn heel veel manieren om je GSA te laten zien, door posters en stickers bijvoorbeeld. Wat je ook kunt doen is een brief sturen naar alle leerlingen en docenten op je school waarin je vertelt dat er een GSA is op gericht en waarom. Je zult gauw merken dat het onderwerp het gesprek van de dag wordt. En dat is natuurlijk precies wat je wilt: dat er over wordt gesproken."

Tips

We hebben allemaal acties verzameld die al eens een keer zijn uitgevoerd op scholen met GSA’s, zodat je op ideeën kunt komen en het wiel niet helemaal opnieuw hoeft uit te vinden. Vanzelfsprekend wordt het zelf bedenken van een actie heel erg toegejuicht! Heb je acties of tips die je met andere GSA’s wil delen, stuur dan een mailtje naar gsa@coc.nl.


Wat kan een GSA?

Oké, je hebt een GSA opgericht, maar dan? In principe kun je met een GSA doen wat je wilt, maar het zou best jammer zijn als je een geheime groep op school zou zijn. Het gaat er juist om dat je je medeleerlingen en docenten aanmoedigt om over de sfeer op school na te denken. Moet iedereen hetero zijn op jouw school? Hoe wordt er over homo’s, lesbo’s en bi’s gesproken? Kunnen zij zichzelf zijn? Is het veilig genoeg om uit de kast te komen als je homo, lesbo of bi bent? Om hier achter te komen zul je als GSA een actie moeten uitvoeren om de sfeer te voelen. Dit kan heel simpel. Alleen al door iedereen te vertellen dat je een GSA bent begonnen, zullen reacties binnenstromen. Krijg je vooral negatieve reacties en wordt er op een neerbuigende manier over homo’s, lesbo’s en bi’s gesproken, dan zullen er meer acties moeten komen om de sfeer te veranderen. Krijg je vooral positieve reacties en kan iedereen zichzelf zijn bij jou op school, dan is het belangrijk dat dit zo blijft en zullen er acties nodig blijven om de sfeer goed te houden.

Hoe start ik een GSA?

‘Dat speelt hier niet’

Een belangrijke vuistregel is dat er op jouw school waarschijnlijk iets mis is als helemaal niemand homo, lesbo, bi of in dubio is. Statistisch gezien is het namelijk bijna onmogelijk dat er geen mensen op jouw school zitten met gevoelens voor hetzelfde geslacht. Dat ze er niet open over zijn, zegt iets over de sfeer.

GSA voor docenten

GSA docent zijn is een rol die je zelf invult. Sommige docenten zijn heel erg betrokken en trekken met veel enthousiasme de kar, anderen zijn een stuk meer op de achtergrond en ondersteunen de GSA alleen als de leerlingen er zelf niet uitkomen. Weer anderen zorgen ervoor om samen met een stel collega’s de taken te verdelen. Alles hangt af van je energie en hoeveel tijd je naast het lesgeven hier aan wilt besteden. Hier wat tips, lees ook de docentenhandleiding even door.

Meld je GSA aan

Door het formulier in te vullen, maak je onmiddellijk deel uit van het Gay-Straight Alliance netwerk en komt jouw GSA op de kaart van Nederland te staan. Dat ziet er niet alleen goed uit, maar is ook handig, want dan kun je samenwerken met andere GSA’s. Maak je niet al te druk over wat er met je naam gebeurt. Die wordt niet openbaar gemaakt op de kaart, maar komt in de database van het GSA netwerk, zodat het gemakkelijk is voor het landelijke netwerk om contact met je op te nemen voor landelijke acties en om het netwerk te verbeteren. Om het actiepakket te bestellen klik hier. Waar wacht je nog op? Start je GSA en vul het formulier in! (Als je je al hebt aangemeld, dan kun je eventuele wijzigingen doorgeven via gsa@coc.nl.)