fbpx

11 oktober: Coming Out Day te Eindhoven

0

Coming out day in Eindhoven

Het is feest! Wereldwijd is het Coming Out Dag op 11 oktober, een dag waarop we vieren dat iedereen uit de kast mag komen zoals hij/zij/hen is. Of je nu homo, hetero, lesbisch, trans, of iets daartussen in bent… je bent wie je bent en dat helemaal oké. Vanuit COC Eindhoven en regio proberen we meer draagvlak te creëren vanuit de samenleving en zijn er verschillende groepen om individuen te ondersteunen.

Het mag dan wel feest zijn, maar toch heerst er een redelijk stigma op LHBT+ in onze samenleving. LHBT staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. De ‘+’ staat voor alles daar tussen, want er zijn mensen die zich man noch vrouw voelen, of vallen op persoon, ongeacht het geslacht. Daarnaast wordt een deel van de bevolking ook aangeboren als intersekse, een conditie waarbij je geen man en ook geen vrouw bent. Wat zou er dan in je paspoort komen te staan? Het zijn wel vragen die moeilijk te beantwoorden zijn en voor weerstand zorgen in de samenleving.

Lachen is goed. Maar wanneer er lacherig om dit onderwerp wordt gedaan, is dat niet goed. Dit heeft als gevolg dat met name jongeren het toch lastig vinden om uit de kast te komen als LGBT+. Dit is te merken aan het feit dat weinig leerlingen op de middelbare school uit de kast durven te komen, het risico op zelfmoord binnen deze groep veel hoger is en ook de kans op psychische problemen is meer aanwezig. Door het onderwerp uit de kast komen luchtig te brengen, hoopt het COC meer draagvlak in de samenleving te creëren. Op coming out day gaan we dus een feestje vieren voor iedereen die uit de kast is en proberen meer draagvlak te creëren zodat meer mensen zichzelf kunnen zijn.

Omdat het onderwerp niet altijd heel zwaar hoeft te zijn, gaan we wel iets leuks doen. Er wordt een photobooth opgebouwd in de Piazza, waar voorbijgangers een grappige foto kunnen maken met een regenboog vlag, een kast en andere ‘gay’ items. Je krijgt zelf een leuk aandenken als foto, maar hiermee laat je ook zien dat je de LHBT+ jongeren een warm hart toedraagt, accepteert en support. Laat je van je beste kant zien dus!

De rest van het bestuur van COC Eindhoven is aanwezig samen met enkele vrijwilligers. Er zullen ook een tafeltjes geplaatst worden met daarop flyers en info voor geïnteresseerden. Hierop laat het COC zien wat ze voor de maatschappij doen en wat het COC voor individuele personen kan betekenen. Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met COC Eindhoven en regio.

www.coceindhoven.nl

Share.