Boek over geschiedenis homo-emancipatie in Eindhoven verschijnt eind 2016

0

EINDHOVEN – (door Luc Brants).
Het is na een jaar van fondsenwerving gelukt: de financiering van het project “geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie in Eindhoven”, van COC Eindhoven en regio, is rond. Met dank aan  het Prof. Dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemtfonds , de Gemeente Eindhoven en de donateurs die allen een substantieel bedrag bijdroegen.

We kunnen nu aan de slag: archiefonderzoek, interviews met betrokkenen, zoeken naar documentatie en foto’s, enzovoort enzovoort.

Wat we al weten, is dat het allemaal al in 1948 is begonnen met een bijeenkomst  in Hotel Du Commerce aan het Stationsplein in Eindhoven (later ‘t Silveren Seepaerd).

Die bijeenkomst, bedoeld om een afdeling van de Shakespeareclub (later COC) op te richten, werd op 3 januari van dat jaar door de zedenpolitie verhinderd.

Het hoogtepunt van het Eindhovense homo- en lesbische emancipatieproces lag aan het begin van de jaren ’80, toen de opkomst van de “Roze Driehoek” de homo- en lesbische beweging flink aanjoeg.

Dat begon (in Eindhoven) met het bovenstaande homofestival. Eerder was er al actie gevoerd tegen de opstelling van bisschop Gijsen in Roermond.

Uiteindelijk werd van de gemeente Eindhoven erkenning afgedwongen, o.a. door kraak- en bezettingsacties (o.a. van de trouwzaal in het Stadhuis) en werden homo’s en lesbo’s voortaan serieus genomen, wat o.a. leidde tot een homo- en lesbisch emancipatiebeleid en aandacht voor geweld tegen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen.

Het boek zal, als alles volgens planning verloopt, in de loop van dit jaar verschijnen

Share.