Tweede bijeenkomst ‘Non-Binair’ op 9 juli

0

Op 14 mei was de eerste bijeenkomst geweest voor mensen met een “non-binaire genderidentiteit”.  Er was  een mooie opkomst die een goede basis vormt voor een vervolg!  De mensen die aanwezig waren op deze bijeenkomst voelen zich niet (helemaal) mannelijk en/of niet (helemaal) vrouwelijk of geen van beide. We hebben het gehad over het hebben van een non-binaire genderidentiteit. Het is voor iedereen persoonlijk hoe je hier je eigen weg en/of expressie in vindt. In deze groep kunnen wij elkaar hierin steunen. Er wordt o.a. gepraat over hoe je zoektocht verloopt of is verlopen, hoe je het ervaart en welke stappen je wilt gaan zetten. We hebben het ook gehad over het uit de kast komen. Is het nodig om je omgeving te vertellen dat je non-binair bent? En hoe pak je dat dan aan?

Sommigen non-binaire mensen hebben er wel behoefte aan, anderen weer niet. Dit is voor iedereen persoonlijk. Het is vaak moeilijk in te schatten hoe een ander er op gaat reageren wanneer je vertelt dat je non-binair bent. Misschien heb je het gevoel dat je niet serieus wordt genomen. Dit komt misschien ook, doordat er in de maatschappij weinig bekendheid is over non-binaire genderidentiteiten.

De denkwijze van de maatschappij bestaat immers slechts uit man en vrouw (bv. onderscheid in toiletten, invullen van m/v op een enquête of website). Hoe kunnen wij er voor zorgen dat er bijvoorbeeld meer gender neutrale wc’s komen? Kunnen we er ook voor zorgen om het invullen van m/v af te schaffen wanneer deze informatie helemaal niet relevant is?

Wanneer je er voor kiest om niet uit de kast te komen, kan je het gevoel hebben dat je een dubbelleven leidt. Hoe ga je er mee om als je vrienden je gewenste naam en aanspreekvormen (hij/zij/hen/die/etc.) gebruiken, terwijl je op je werk nog met je oude naam en aanspreekvormen rondloopt?

Er zijn heel veel vormen van non-binaire genderidentiteiten. Wat wij ook hebben besproken is hoe je er mee omgaat wanneer je genderidentiteit non-binair is, maar je je lichamelijk man of vrouw voelt.  Dit heeft dan ook weer te maken met in hoeverre je jezelf kunt zijn met een binaire presentatie.

Op de 2e bijeenkomst op 9 juli van 15.00 tot maximaaal 19.00 uur zullen wij het niet alleen over deze onderwerpen hebben, maar ook over onze eigen beleving van het non-binair zijn. Heb je interesse gekregen om naar de 2e bijeenkomst te komen? Stuur dan een mail naar yunge@coceindhoven.nl

*Je bent dus welkom als je je niet (helemaal) mannelijk of (helemaal) vrouwelijk voelt, als je je mannelijk en vrouwelijk voelt of als je je afwisselend mannelijk of vrouwelijk voelt (of een combinatie van al deze gevoelens). Ook ben je welkom als je nog twijfelt over je genderidentiteit en ook als je tegen gender-stereotypen bent en hier graag over mee wilt praten.

 

Share.