fbpx

Boekpresentatie “Tussen repressie en provocatie”

0

Op woensdag 18 januari zal in Pand 54, het ontmoetingscafé van COC Eindhoven en Regio, de presentatie  plaatsvinden van het boek ‘Tussen Repressie en Provocatie, geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie in Eindhoven, 1948-1990’ met daarin opgenomen  een documentaire met dezelfde naam. Het boek zal tijdens deze presentatie worden aangeboden aan de Eindhovense wethouder van diversiteit, Jakob Wedemeijer.

Het boek, geschreven door Luc Brants,  is het resultaat van het historisch onderzoek dat Brants in opdracht van COC Eindhoven en regio heeft verricht. 

Het boek behandelt de geschiedenis van de homo- en lesbische emancipatie in de stad Eindhoven tussen de late jaren veertig, toen een poging om er een afdeling van het COC in het zuiden van het land te beginnen door de politie werd verhinderd, tot de vroege jaren negentig, toen de gemeente Eindhoven een integraal emancipatiebeleid voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vaststelde.

Deze geschiedenis vond plaats tussen, enerzijds, repressie zoals die tot uitdrukking kwam in een actief beleid van de zedenpolitie om homoseksualiteit te bestrijden in de jaren veertig en vijftig en, aan de andere kant, de provocerende manier waarop de Roze Driehoek vanaf 1978 zowel de inwoners als de bestuurders van de stad Eindhoven uitdaagde om homoseksualiteit onder ogen te zien en er mee om te gaan.

De documentaire is gemaakt door Aaron Schafrat, Freek van der Venne en Jules Raijer en bevat veel origineel beeldmateriaal van Jos Mostertman, gedraaid aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig en geeft vooral een beeld van de periode van provocatie. 

De datum van 18 januari is gekozen omdat op die dag het COC in Eindhoven precies 55 jaar bestaat.

 

Boekpresentatie “Tussen repressie en provocatie”
Woensdag 18 januari om 16.00 uur (deur open vanaf 15.30 uur)
Pand54, Prins Hendrikstraat 54 te Eindhoven

 

Share.