fbpx

COC: aanpak geweld moet anders en beter

0

De aanpak van geweld tegen Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen, Transgender en Intersekse personen, moet anders en beter, het is tijd voor een ommekeer.

Die oproep deed COC-voorzitter Tanja Ineke op dinsdag 6 maart in een gesprek met minister Grapperhaus (Veiligheid). De COC-voorzitter was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst. Actualiteitenrubriek EenVandaag berichtte dinsdag uitgebreid over het gesprek van het COC met de minister.

‘We willen minder geweld en meer veroordelingen van daders,’ was de boodschap van Tanja Ineke aan minister Grapperhaus.

Er zijn jaarlijks honderden incidenten, voornamelijk gericht tegen homo- en biseksuele mannen, lesbiennes en transgenders. Maar de vele honderden incidenten leiden slechts tot een stuk of tien veroordelingen. En dat is te laag vindt het COC. 

De politie stuurt maar een kwart van de discriminatie-aangiften door naar het Openbaar Ministerie, terwijl het OM – in strijd met de regels – vaak géén hogere straf eist bij discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Het COC vroeg de minister om de aanpak van het geweld tegen Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgender personen tot topprioriteit van het kabinet te maken en om met een concreet actieplan te komen. In zo’n plan zou volgens het COC o.a. moeten staan dat de wettelijke straffen op discriminatie worden verhoogd, dat de politie altijd werk maakt van discriminatiezaken en dat het Openbaar Ministerie altijd een hogere straf eist. In de opleiding van agenten en officieren van justitie zou verplicht aandacht moeten komen voor de aanpak van discriminatie.

‘Geweld en discriminatie tegen LHBTI’s kan je het best voorkómen, bijvoorbeeld met aandacht voor acceptatie op school,’ aldus Ineke. ‘Maar als er toch geweld plaatsvindt, dan moeten de minister, politie en OM de daders stevig aanpakken.’

Voorzichtig positief
COC-voorzitter Ineke was na afloop voorzichtig positief over de uitkomst van het gesprek met de minister. Grapperhaus zegde toe dat de aanpak van anti-LHBTI geweld een topprioriteit van het kabinet wordt en dat er een actieplan komt. Hij laat onderzoeken op welke manier de straffen op discriminatie kunnen worden verhoogd en wil meer aandacht voor de aanpak van discriminatie in de opleiding van politieagenten en officieren van justitie.

‘We zijn pas tevreden als er een stevig actieplan ligt en het geweld afneemt,’ aldus Ineke na het gesprek.

Voorafgaand aan het gesprek stuurde het COC de minister een brief met voorstellen om geweld en discriminatie tegen LHBTI’s aan te pakken. Die brief werd mede verstuurd namens Transgender Netwerk Nederland (TNN), Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID), Stichting OndersteBoven (lesbische* zichtbaarheid), Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) en LCC Plus (de christelijke LHBTI-beweging).

Share.