fbpx

COC lanceert roze kieswijzer

0

Het COC heeft op vrijdagavond 3 februari www.gayvote.nl, de kieswijzer voor kwesties rondom seksuele – en genderdiversiteit, gelanceerd. COC-voorzitter Tanja Ineke geeft het startschot tijdens COC’s Verkiezingsdebat 2017 in de Amsterdamse Rode Hoed.

Op de website vinden kiezers standpunten van politieke partijen over allerlei kwesties rondom het thema seksuele- en genderdiversiteit. Ook kan men zien hoe partijen de afgelopen tijd over deze kwesties stemden en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.

Eerste transgender kandidaten
Tot de regenboogkandidaten behoren ook twee transgender personen. Voor zover het COC heeft kunnen nagaan is het de eerste keer dat er transpersonen verkiesbaar zijn voor de Tweede Kamer. Bij GroenLinks staat Sophie Schers op nummer 35 van de kieslijst. Zij is actief als beleidsmedewerker bij Transgender Netwerk Nederland (TNN). Corine van Dun staat bij D66 op plaats 45 en is voorzitter van TNN.

Op de website staan de standpunten van partijen over negen ‘roze’ thema’s. Zijn partijen voor of tegen inperking van het wettelijke discriminatieverbod in het Wetboek van Strafrecht? Moet hivpreventiepil PrEP worden vergoed? Moet er een verbod komen op discriminatie van trans- en intersekse personen? De antwoorden van politieke partijen staan op Gayvote.nl.

Ook kunnen gebruikers zien hoe partijen de laatste jaren in de Tweede Kamer stemden over kwesties als de transgenderwet, afschaffing van de weigerambtenaar en over aparte opvang voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers in noodsituaties.

Op de website staan standpunten van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Voor Nederland. PVV, ChristenUnie, SGP, DENK en Artikel 1 zijn ook uitgenodigd voor deelname maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd.

Share.