fbpx

Eerste Gay Refugee Walk-in doorslaand succes!

0

Zondag 24 juli heeft COC Eindhoven en regio de eerste Gay Refugee Walk-In georganiseerd. Circa 40 asielzoekers uit centra in de regio bezochten de bijeenkomst die daarmee duidelijk in een behoefte voorziet. De walk-in werd geopend door Wethouder Renate Richters van de gemeente Eindhoven die het belang benadrukte van dit soort bijeenkomsten.

SAM_4203

Wethouder Richters opende de eerste inloopmiddag voor LHBT-asielzoekers (Foto: COC Eindhoven)

Sinds begin 2016 is COC Eindhoven en regio gestart met het Cocktail project dat bestaat uit een maatjesproject voor Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LHBT) asielzoekers en vluchtelingen. Asielzoekers worden hierbij gekoppeld aan een Nederlander om samen sociale activiteiten te ontplooien om de LHBT-asielzoeker uit zijn of haar isolement te halen. Dat isolement is veelal een stuk groter dan bij andere asielzoekers. De banden met famillie en vrienden in het land van herkomst zijn vaak verbroken omdat de seksuele geaardheid of genderidentiteit niet wordt geaccepteerd. Aangekomen in het Asielzoekers Centrum (AZC) in Nederland kan men ook niet zichzelf zijn omdat ook in het AZC de acceptatie van LHBT’s erg laag is.

Het Cocktail project van het COC probeert hier verbetering in te brengen. Het maatjesproject heeft vele asielzoekers gekoppeld aan één van de vrijwilligers van COC Eindhoven en regio. En op zondag 24 juli is het COC dus gestart met de Gay Refugee Walk-in; maandelijkse ontmoetingsbijeenkomsten waar LHBT asielzoekers met elkaar in contact komen en zodoende ook steun aan elkaar kunnen geven.

Ook de tweede walk-in op 28 augustus werd druk bezocht met 60 LHBT-asielzoekers met 22 nationaliteiten. De tweede inloopmiddag had als thema Gay-High-Tea!

De eerstvolgende bijeenkomst is op zondag 25 september.

Omroep Brabant maakte een reportage van de eerste bijeenkomst op 24 juli.

Foto artikel: Pixabay.com – Mabusalah

Share.