Fakkeltocht 24 december: Eindhoven loopt voor verdraagzaamheid

0

Op 24 december (Kerstavond) vindt voor de 24e keer de Eindhovense Fakkeltocht voor Vrede en Verdraagzaamheid plaats. Vanaf 18.00 uur start op het Wilhelminaplein de uitgifte van fakkels. De tocht begint kort na 19.00 uur en eindigt met een muzikaal programma op het Wilhelminaplein.

Dit jaar participeert COC Eindhoven en regio voor het eerst in de organisatie van de Fakkeltocht.

Programma

Vanaf 18.30 start het programma met o.a. stadsdichteres Nienke Esther Grooten en een toespraak van burgemeester van Gijzel. Om 19.00 uur wordt de eerste fakkel aangestoken waarna de tocht begint.

Bij terugkomst op het plein is er een programma door leerlingen en docenten van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven, met liedjes, voordrachten en dans.

Op het Wilhelminaplein zal een groot scherm staan waarop fragmenten van de interreligieuze dienst in de Catharinakerk te zien zullen zijn, afgewisseld met interviews met de organisatoren van de Fakkeltocht.

Na afloop van het programma is er de mogelijkheid van een rondleiding in de Fatih Moskee op de Willemstraat. Om 18.00 uur is de kinderkerstnacht in de ESK Kapel, Kanaalstraat 6 en om 22.00 uur is daar een oecumenische viering.
Ook Pand54, het ontmoetingscafé van COC Eindhoven en regio, zal op kerstavond vanaf 20.00 uur geopend zijn voor een gezellig samenzijn.Er wordt een gratis minibuffet geserveerd om de kerstsfeer te verhogen.

De Eindhovense Fakkeltocht kent een lange geschiedenis. De eerste tocht vond plaats in 1992 naar aanleiding van een aanslag op Turkse migranten in het Duitse Solingen. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Sindsdien heeft de tocht altijd in het teken gestaan van een tolerante en respectvolle samenleving. Het grote aantal mensen dat elk jaar deelneemt (gemiddeld zo’n 5.000) benadrukt dat heel veel mensen zich hiervoor willen inzetten. Gezien de recente gebeurtenissen in de samenleving is het thema nog steeds heel actueel.

Voorverkoop Fakkels

Net als vorige  jaren kunnen de fakkels niet meer rechtstreeks aan de kraampjes worden gekocht. Men dient eerst muntjes te kopen bij de kassa’s (op de avond zelf € 2,50 en in de voorverkoop € 2,-) en ze daarna bij de kraampjes in te wisselen voor een fakkel. De muntjes kunnen in de voorverkoop onder andere worden gekocht in Pand54, het ontmoetingscafé van COC Eindhoven en regio. Voor een volledig overzicht van voorverkoopadressen zie: www.fakkeltochteindhoven.nl

Share.