Gemeente Geldrop-Mierlo weigert regenboogvlag te hijsen op coming-out dag

0

Geldrop-Mierlo – De gemeente Geldrop-Mierlo zal op maandag 12 oktober niet de regenboogvlag hijsen ter gelegenheid van Coming-Outdag. Het College van Burgemeester en Wethouders wijst een verzoek hiertoe van GroenLinks-raadslid Niek Engbers van de hand. De gemeente Geldrop-Mierlo laat weten dat voor het vlaggen aan hoofdgebouwen van de rijksoverheid verplichte vlaginstructies door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn opgesteld. “De overheid verzoekt gemeenten deze instructies op te volgen. Onze gemeente hanteert de richtlijn van dit vlagprotocol”, aldus het college in een verklaring. “Dit betekent dat wij niet ingaan op individuele verzoeken voor het vlaggen van verenigingen, stichtingen en instellingen.”

COC Eindhoven en regio is teleurgesteld in het College van Burgemeester en Wethouders van Geldrop-Mierlo. Het College van B&W verschuilt zich achter protocollen om de regenboogvlag niet te hijsen terwijl datzelfde protocol bij andere gelegenheden geen enkele belemmering vormt. Ook GroenLinks vindt dat het college geen consequent beleid voert ten aanzien van het landelijke vlaggenprotocol. Zo wijkt de gemeente tijdens andere gelegenheden wel af van het vlaggenprotocol. Ook in vele andere gemeentes in Nederland vormt het vlaggenprotocol geen belemmering om de regenboogvlag te hijsen op Coming-Outdag.

GroenLinks heeft al meerdere jaren gevraagd aan het college om op Coming-Outdag de regenboogvlag te hijsen, meer kreeg telkens nul op rekest. Engbers deed dit jaar een nieuwe poging omdat vorige maand een burgemeester is geïnstalleerd in de gemeente Geldrop-Mierlo. Maar ook de nieuwe CDA-burgemeester Berry Link voelt er niets om bij te dragen aan Coming-Outdag.  Coming-Outdag is bedoeld ter bevordering van de sociale acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Veel andere gemeenten hijsen de regenboogvlag overigens wel gewoon op 11 oktober.

Share.