fbpx

GGD Brabant-Zuidoost

Seksuele Diversiteit

COC Eindhoven en regio verzorgt voorlichting op middelbare scholen over Seksuele Diversiteit en Genderorientatie in samenwerking met de GGD Brabant-Zuidoost. Voor meer informatie: voorlichting seksuele diversiteit

Seksuele gezondheid

Als je vragen hebt over seksualiteit of je wilt een onderzoek naar een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) dan kun je terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van de GGD. Vragen over anticonceptie, veilig vrijen en seksueel geweld kun je voorleggen aan een deskundige Sense-medewerker. Deze zal je advies of hulp geven of samen met jou kijken naar een verwijzing naar een specialistische hulpverlener. Wil je een SOA-test laten doen? Bijvoorbeeld omdat je klachten hebt of omdat je zeker wilt zijn dat je geen SOA hebt? Of wil je een hepatitis B vaccinatie? Dan kun je een afspraak maken voor het spreekuur in Eindhoven of Helmond.

“GGD Brabant-Zuidoost streeft, door middel van preventie, naar gezondheidswinst van alle inwoners, om zo een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van hun leven en zelfredzaamheid te vergroten.”

Info over seks

Sense is de betrouwbare site over seks, je vindt heel veel informatie over seksualiteit maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Staat je vraag niet op de site? Mail dan naar sense@ggdbzo.nl.

Sense. Voor al je vragen over seks.Sense

Ben jij al aan seks toe? Of wacht je liever tot je wat ouder bent of tot je de ware hebt gevonden? Wat je ook kiest: het is jouw lichaam en jouw keuze. Seks is iets moois en intiems. Je kunt er veel plezier aan beleven. Zeker als je weet wat je wel en niet wilt. Ken je eigen wensen en grenzen en maak ze duidelijk. En natuurlijk moet die ander jouw keuzes ook respecteren.

Seks is iets om van te genieten. Dat kan vaak beter als je seks hebt zonder zorgen. Zonder dat je risico’s loopt dus. Ken jij de risico’s van seks? Kijk op deze site voor informatie. Als je onveilige seks hebt, loop je kans op een soa of op een ongewenste zwangerschap. Een ander risico is dat je vrijt tegen je zin. Dus? Doe het veilig en doe het alleen als je er zelf aan toe bent. Laat je niet dwingen door je partner of door mensen om je heen. En ga niet over jouw grenzen of die van een ander heen onder invloed van alcohol en drugs.

Veilig vrijen

Veilig vrijen betekent het voorkomen van een SOA én een zwangerschap. Een SOA kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Als je veilig vrijt, is de kans een SOA op te lopen klein.

Veilig vrijen doe je als je bij vaginale geslachtsgemeenschap (penis in de vagina) een goedgekeurd condoom gebruikt, bij anale geslachtsgemeenschap (penis in de anus) een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel gebruikt, seksueel contact hebt met één vaste partner, die zelf ook nooit met een andere partner vrijt en geen SOA heeft. En veilig is als je elkaar streelt, tongzoent, kust, knuffelt, masseert, jezelf bevredigt of elkaar met de hand bevredigt.

Hoe voorkom je zwangerschap?

CondoomVoor hetero- en biseksuelen zijn er meerdere voorbehoedsmiddelen om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt een condoom gebruiken, de pil of een spiraaltje. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past is heel persoonlijk. Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat zowel tegen soa als tegen zwangerschap beschermt. Wil je zekerheid? Gebruik dan een combinatie anticonceptie van bijvoorbeeld de pil en condoom. De pil beschermt tegen zwangerschap terwijl het condoom SOA/HIV/AIDS met de meeste zekerheid voorkomt.

SOA

SOA is de verzamelnaam voor diverse geslachtsziekten. Een SOA wordt door seksueel contact overgedragen. Iedereen die onveilig vrijt loopt het risico een SOA op te lopen. Naar schatting raken in Nederland jaarlijks 120.000 mensen besmet met een SOA. De meest voorkomende SOA’s zijn:

Sommige SOA’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet tijdig worden behandeld. Chlamydia en Gonorroe kunnen tot onvruchtbaarheid bij vrouwen leiden. Een aantal SOA’s zijn zelfs niet te behandelen. Je kunt hier dus levenslang klachten aan overhouden en besmettelijk blijven voor anderen.

Een SOA herken je aan afscheiding of pus uit de penis, vagina of anus, een branderig gevoel bij het plassen, zweertjes, wratjes of blaasjes op de penis, de vagina, de anus of de mond en jeuk aan of rondom de geslachtsdelen. Maar SOA’s zijn niet altijd direct herkenbaar.

Het kan soms weken, maanden of zelfs jaren duren voordat de eerste verschijnselen optreden. Vaak zijn er zelfs geen klachten, bijvoorbeeld bij chlamydia hebben vrouwen zelden klachten. Een SOA gaat nooit vanzelf over. Zonder behandeling blijft iemand besmettelijk en bij een volgend seksueel contact kan de ziekte ongemerkt doorgegeven worden.

Het is belangrijk dat als je onveilig gevreeën hebt en denkt een SOA te hebben opgelopen, je daar onmiddellijk iets aan doet. Neem bij twijfel over besmetting of met vragen over SOA altijd contact op met de huisarts of met de GGD. Het beste is om een SOA te voorkomen. Met condooms voorkom je seksuele besmetting van het HIV-virus en verklein je de kans op een andere SOA aanzienlijk.

HIV

HIV is een SOA. Onbeschermd seksueel contact maar ook bloed-op-bloedcontact via injectie-naalden tijdens bloedtransfusies, moeder-op-kind-transmissie bij geboorte en door borstvoeding, zijn de voornaamste manieren waardoor overdracht van het virus mogelijk is.

Om HIV over te dragen, moet er een bepaalde hoeveelheid virus aanwezig zijn. HIV kan niet overgedragen worden via speeksel, zweet, snot en tranen, want daar zit te weinig virus in. Het kan enkel overgedragen worden via geïnfecteerd (menstruatie)bloed, vaginaal vocht, voorvocht (in mindere mate), sperma en etter.

Het geïnfecteerd bloed, vocht, sperma of etter heeft een ‘poort’ nodig om in het lichaam van een ander persoon binnen te dringen, gezien het virus niet door een intacte huid geraakt. Wondjes, blaasjes en zweertjes op het lichaam daarentegen zijn poorten waarlangs het virus wél naar binnen kan. Het virus kan daarnaast ook een lichaam binnendringen via bepaalde slijmvliezen. Infectie is mogelijk als het virus in contact komt met de slijmvliezen van de schaamlippen, baarmoederhals, vagina, eikel, urinebuis, anus, keel, darm, mond en van het oog.

HIV is het virus dat AIDS veroorzaakt. AIDS is een ernstig syndroom dat – zonder behandeling  – een dodelijke afloop heeft. HIV breekt stap voor stap de afweer af die mensen van nature hebben tegen ziekteverwekkers. Hierdoor kan het lichaam zich steeds slechter weren tegen indringers.

AIDS

Je spreekt van AIDS, als het afweersysteem zodanig verzwakt is door HIV dat het allerlei virussen en bacteriën niet meer de baas kan zijn. Iemand met AIDS wordt steeds zwakker en vatbaarder voor zeldzame infectieziekten en kwaadaardige aandoeningen. Zonder behandeling zal iemand met HIV uiteindelijk aan de gevolgen van AIDS overlijden. Tijdige behandeling met HIV-remmers kan voorkomen dat de HIV-infectie een fataal beloop heeft in de vorm van AIDS.

Risicogroepen

Binnen de SOA/seksualiteits-hulpverlening blijkt dat sommige groepen meer kans lopen op een SOA of seksualiteitsproblemen dan anderen.

Jongeren tot 25 jaar

Afhankelijk van jouw situatie kan het zijn dat slechts beperkt SOA-onderzoek (alleen chlamydia) nodig is. Dit wordt met je besproken tijdens je bezoek. En afhankelijk van je vraag of probleem kun je door de GGD-deskundige zelf geholpen worden of kan zij je in onderling overleg doorverwijzen naar een specialist.

Mannen die seks hebben met mannen (MSM)

19% van de MSM tegen ruim 12% van heteroseksuelen werden één of meer SOA’s gediagnosticeerd. In de regio heeft 27% van de MSM nooit een HIV-test gedaan tegen 22% landelijk. Slechts 49% van de MSM uit onze regio is volledig tegen hepatitis B gevaccineerd. En 30% van de MSM met losse partners heeft in de laatste zes maanden niet altijd beschermd anale seks gehad.

Daarom adviseert GGD Brabant-Zuidoost:

  • Vrij veilig, gebruik condooms
  • Test regelmatig op SOA’s
  • Laat je vaccineren tegen Hepatitis B
  • Laat je preventief behandelen bij onveilige seks of een HIV-positieve partner

Sense jongeren spreekuur

Jongeren DokterHeb je vragen of wil je advies over voorbehoedsmiddelen, neem dan contact op. Heb je onveilige seks gehad, laat je dan onderzoeken (ook als je geen klachten hebt). Blijf er niet mee rondlopen en schakel een deskundige in.

Voor het maken van een afspraak voor het Sense jongeren spreekuur kun je (anoniem) bellen met de Sense infolijn via het telefoonnummer: 0900 – 369 69 69 (€ 10 cent per minuut met een starttarief van € 4,54 cent). Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30u en 17:00u. De telefoniste stelt je enkele vragen om je te kunnen indelen bij het juiste spreekuur.

Als je alleen een SOA-onderzoek of HIV-test wenst, vermeld dat dan. Voor speciale Hepatitis B-vaccinaties/spreekuren kun je ook bij ze terecht.

Locatie Eindhoven
Clausplein 10,
5611 XP, Eindhoven

Spreekuren
Maandagen, dinsdagen en donderdagen

Locatie Helmond
De Callenburgh 2,
5701 PA, Helmond

Spreekuren
Dinsdagen en woensdagen

SOA/HIV-test

Als je jonger bent dan 25 jaar kun je gratis bij de GGD een SOA/HIV-test laten doen of een consult aanvragen voor een gesprek over seksualiteit. Vermoed je dat je een SOA hebt opgelopen of wellicht besmet bent met het HIV virus? Neem dan contact op met de GGD en laat (anoniem) je onderzoeken.

Voorafgaand aan de test geeft de sociaal verpleegkundige informatie over de test zelf en de voor- en nadelen van het testen. Door een uitstrijkje (bij mannen ook urine) kunnen we bepalen of je iets hebt opgelopen. Bij een HIV-test wordt een buisje bloed afgenomen en onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen. De uitslag van de test is na ongeveer tien werkdagen bekend en wordt persoonlijk gegeven, het wordt zeker nooit aan derden verstrekt.

De meeste SOA’s zijn vrij eenvoudig te behandelen als ze tijdig worden gesignaleerd. Wanneer uit de test blijkt dat je seropositief bent, kan de sociaal verpleegkundige of arts van de GGD informatie geven over alle mogelijkheden die er zijn voor verdere hulp. Het is erg belangrijk om je partner(s) te waarschuwen met wie je onveilige seks hebt gehad. De sociaal verpleegkundige kan dit (anoniem) regelen.

Hepatitis B

VaccinatieHepatitis B is een heel besmettelijke leverontsteking die ernstig kan verlopen. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact. Het Hepatitis B-virus dringt zich via de slijmvliezen van de geslachtsorganen naar binnen. Via de bloedbaan verspreidt het zich naar de lever. Hier veroorzaakt het ontstekingen. In Nederland wordt hepatitis B-virus vooral overgedragen door penetratie (vaginaal en anaal). Bij pijpen en beffen is een klein risico op overdracht. Symptomen zijn: moeheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en jeuk. Vaccinatie kan Hepatitis B voorkomen.

Kosten

Het Sense jongeren spreekuur is gratis voor jongeren tot 25 jaar.

Voor bepaalde risicogroepen is SOA-onderzoek (deels) gratis. Mensen zonder klachten, die voor de zekerheid een SOA-onderzoek willen, raden wij daarom aan om naar de huisarts te gaan. Als je ouder bent, kan het zijn dat we je doorverwijzen naar de huisarts. Maak je een afspraak voor een avondspreekuur? Dan brengen we daarvoor kosten in rekening.

Gratis Hepatitis B-vaccinatie is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen. Dit zijn personen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B. Om hen te beschermen tegen hepatitis B biedt de overheid gratis vaccinatie aan. De verpleegkundige of arts bespreekt met je de mogelijkheid van gratis vaccinatie.

Meer informatie

Ben je slachtoffer van seksueel geweld, heb je advies of hulp nodig of heb je een vraag over seks? Neem dan, tijdens kantooruren van maandag tot en met donderdag, contact op met het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Brabant-Zuidoost via het telefoonnummer: 088 – 003 13 44.

Bij acute problemen, bij seksueel geweld en voor noodanticonceptie kun je contact opnemen met RutgersStimezo Zuid Nederland via het telefoonnummer: 040 – 244 59 76.


GGD Brabant-Zuidoost Sense ASK