fbpx

Nederland niet langer in kopgroep LHBT-rechten Europa

0

Nederland behoort niet langer tot de kopgroep in Europa als het gaat om LHBT-rechten. Dat constateert het COC bij het verschijnen van de Rainbow Europe Map van ILGA Europe op dinsdag 10 mei. Ons land zakt van de zevende naar de tiende plaats in de ranglijst van de Europese LHBT-organisatie, achter landen als Malta, België en het Verenigd Koninkrijk.

Teleurstellend
‘We behoren nog wel tot de voorhoede, maar niet meer tot de kopgroep in Europa. Dat is een teleurstellende uitkomst voor een land dat traditioneel voorop loopt bij LHBT-acceptatie,’ reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘We roepen de regering op om de sprint naar de eerste plaats in te zetten.’

COC Nederland en ILGA Europe spreken woensdag met minister Bussemaker (Emancipatie) over de Rainbow Europe Map. Het COC zal daar voorstellen doen om samen met het kabinet de inhaalslag te maken.

rechten

Grafiek: 0% is geen rechten en ge-institutionaliseerd geweld tegen LHBTI, 100% is volledige acceptatie

De achterstand van Nederland wordt vooral verklaard door het feit dat ons land nauwelijks expliciete wettelijke bescherming biedt aan transgenders en mensen met een intersekseconditie.

Anders dan bijvoorbeeld Zweden, Portugal en Malta kent Nederland ook geen expliciet grondwettelijk verbod op LHBT-discriminatie.

Het COC zal minister Bussemaker daarom woensdag voorstellen om een expliciet verbod op LHBT-discriminatie toe te voegen aan artikel 1 van de Grondwet. Nu verbiedt dat artikel discriminatie wegens godsdienst wél expliciet, maar LHBT-discriminatie niet.

Ook wil het COC dat er een wettelijk verbod komt op transgenderdiscriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling. Minister Plasterk (BZK) zegde het COC daarvoor al in 2013 steun toe, maar kwam nog niet met een wetsvoorstel. Landen als Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk kennen wel wettelijke bescherming tegen transgenderdiscriminatie. Verder pleit het COC voor emancipatiebeleid voor mensen met een intersekseconditie om discriminatie van deze groep te bestrijden.

De volledige ILGA-ranglijst is hier in te zien: https://rainbow-europe.org/country-ranking

Share.