fbpx

Laden Evenementen

← Terug naar Evenementen

Orpheus Brabant

040 - 230 06 24||www.orpheushulpverlening.nl/index.php/regiobo

Wat is het?

Orpheus is een landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties. Ze steunt mensen die in hun heterorelatie te maken hebben met homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens van henzelf of hun partner. Ze brengt mensen in een vergelijkbare situatie met elkaar in contact en wil de problematiek van deze relaties bespreekbaar maken. Orpheus ziet het, naast opvang, steun en begeleiding bij persoonlijke problemen, ook als haar taak bij te dragen tot veranderingen in de samenleving. Door voorlichting, publiciteit en samenwerking met andere organisaties zal zij, waar nodig, haar stem laten horen.

De verenigingsnaam “Orpheus” verwijst naar het verhaal van ‘Orpheus en Eurydice’, een van de bekendste mythische liefdesgeschiedenissen uit de wereldliteratuur. Orpheus, dichter uit de Griekse Mythologie, wist met zijn gezang en lierspel mens en dier te bekoren. Terugkerend van de tocht der Argonouten trouwde hij met Eurydice. Zij stierf door een slangenbeet en kwam hierdoor in de onderwereld. Orpheus trachtte de heerseres van het dodenrijk te bewegen Eurydice aan hem terug te geven. Uiteindelijk mocht hij haar uit het dodenrijk meenemen als hij beloofde niet naar haar om te zien voor hij op aarde terug was. Maar Orpheus hield zich niet aan deze voorwaarde en Eurydice verdween weer in het dodenrijk. Diep bedroefd had Orpheus geen aandacht meer voor andere vrouwen. Gezegd wordt wel dat hij alleen nog oog had voor mannen.

Oprichting

Orpheus is ontstaan in 1969. In dat jaar werd er door een echtpaar, dat binnen hun huwelijk geconfronteerd werd met zowel hetero- als homoseksuele gevoelens, in een krant een advertentie geplaatst om in contact te komen met mensen in dezelfde situatie en dat lukte. In het jaar daarop werd de ‘Werkgroep voor Huwelijk en Homo/biseksualiteit Orpheus’ gevormd.
In 1970 werd Orpheus een werkgroep van het COC. Orpheus is tot 1983 een zogenaamde “buitengroep” van het COC geweest. In dat jaar besloot het COC-congres Orpheus en de ‘Werkgroep Ouders van Homoseksuele Kinderen’ af te stoten. Er volgde een overgangsjaar, waarin de ‘Werkgroep Orpheus’ officieel: ‘Orpheus, Landelijke Vereniging voor Huwelijk en Homo/biseksualiteit’ werd.
In 1998 is het voor homoseksuele mannen en lesbische vrouwen mogelijk geworden om het geregistreerde partnerschap (en sinds april 2001 een huwelijk) aan te gaan. Omdat hierdoor het naamdeel ‘Huwelijk en Homoseksualiteit’ anders zou kunnen worden uitgelegd dan oorspronkelijk bedoeld, heeft de vereniging in november 1998 haar naam veranderd in: ‘Orpheus, landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties’.

“Ik kwam bij Orpheus om te ervaren dat ik niet de enige ben en om uit te vinden wat voor mij de beste oplossing is.” 

Organisatie

Orpheus bestaat uit elf regionale- en drie landelijke werkgroepen, een aantal commissies en wordt geleid door het landelijk bestuur. Ze ontplooit verschillende activiteiten voor en door mensen, die in hun huwelijk, relatie of gezin te maken kregen met homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens van henzelf, hun partner of ouder/verzorger. De organisatie is uniek omdat ze bestaat uit biseksuele-, heteroseksuele-, homoseksuele- en lesbische leden die allen hun relatievorm gemeenschappelijk hebben of hadden.
De regionale werkgroepen bieden voor heel veel mensen hulp, steun of een luisterend oor voor hun problemen. De werkgroepen organiseren hun eigen activiteiten als: telefonische opvang / informatie, individuele gesprekken, gespreksgroepen en het organiseren van maandelijkse open / thema-avonden waar de mogelijkheid bestaat in contact te komen met mensen in vergelijkbare omstandigheden.
De regionale werkgroep Orpheus Brabant midden- en oost heeft behalve de binding met de overkoepelende landelijke vereniging Orpheus twee regionale samenwerkingsverbanden. Een samenwerkingsverband met de ‘Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant’ en met COC Eindhoven en regio waar de bijeenkomsten van deze werkgroep gehouden worden.

Telefonische opvang

Jij kunt je verhaal delen met mensen die jou begrijpen. Het kan voor jou een opluchting zijn dat je er niet alleen voor staat. De persoon die je belt, heeft een luisterend oor. Deze persoon kan je ook informatie geven over de activiteiten van Orpheus en als je dat wilt, met anderen in contact brengen.

040 – 230 06 24
06 – 38 09 14 40
06 – 29 35 26 91
Ed (hetero man) en Sjan (bi vrouw)
Aard en Jos (homo-mannen)
Anja (hetero vrouw)

Chatroom

De chatroom is een ontmoetingspunt voor iedereen die te maken heeft (gehad) met een “Orpheus-situatie”. Als je op zoek bent naar hulp omdat je te maken hebt met homo-/biseksualiteit in je man-vrouwrelatie en je wilt van gedachten wisselen met mensen in dezelfde situatie, log dan in op de landelijk site. Je bent van harte welkom om mee te praten of alleen maar mee te lezen. De openingstijden van de chatroom zijn:

Maandagen van 21u tot 22u
Donderdagen van 21u tot 22u
Zondagen van 21u tot 22u
De 1e en 3e dinsdag van de maand van 22u tot 23u
Voor heteropartners
Voor iedereen
Voor lesbische en biseksuele vrouwen
Voor homo- en biseksuele mannen

Tijdens de openingstijden van de chat zijn er altijd één of twee internet-werkgroepleden van Orpheus aanwezig. Dit zijn geen professionele hulpverleners maar wel mensen die vanuit verschillende invalshoeken allemaal te maken hebben gehad met eenzelfde situatie. Zij treden op als gespreksleiders en zijn te herkennen aan de @ voor hun naam. Andere aanwezige werkgroepleden zijn herkenbaar aan de * voor hun naam. Voor vragen en opmerkingen kan je mailen naar: chat@orpheushulpverlening.nl.

Bijeenkomsten

Wil jij mensen ontmoeten die jouw situatie (her)kennen? Op de bijeenkomsten vind je een luisterend oor, begrip en kan je ervaringen delen. Sommige mensen worstelen al jaren met hun situatie. Iedereen probeert op zijn eigen manier antwoorden te vinden en te werken aan een toekomst. Veiligheid en geborgenheid staan voorop. Dit alles onder begeleiding van ervaringsdeskundigen. Een eerste bezoek aan een open avond kan best spannend zijn en vergt moed. Uit ervaring weten wij dit. Het is aan jou wat je wilt delen, alleen luisteren mag ook. Zou je eens een open avond willen bijwonen? Je bent van harte welkom!

Elke tweede woensdag van de maand van 20u tot 23u is er een Orpheus bijeenkomst in Pand54.

Voor andere vragen kunt u mailen naar: bo@orpheushulpverlening.nl, of een brief sturen naar: Werkgroep Orpheus Brabant, Postbus 785, 5600 AT, Eindhoven.

Weekenden

De deur staat open voor jou om je welkom te heten op de weekenden van Orpheus. Daar kun je praten mét en luisteren náár andere mensen in jouw situatie. Mensen die begrijpen waar het om gaat. Deze weekenden vinden één keer per jaar in maart of april plaats. We kijken uit naar je komst om er een inspirerend weekend van te maken!

Holebi-partners

Het Holebi-team organiseert ieder jaar een aantal activiteiten voor de homoseksuele, lesbische en biseksuele partners. We waren naar een vorm aan het zoeken waarmee we iedereen konden bereiken. Zij allen zijn dus welkom als er een activiteit wordt georganiseerd. Ondanks de geringe verschillen in geaardheid merk je toch dat het heel erg fijn is over jouw problematiek te praten met mensen die je begrijpen. De sfeer is erg prettig en vertrouwd. Voor vragen kun je mailen naar: holebi@orpheushulpverlening.nl.

Hetero-partners

Orpheus is er niet alleen voor de homo, lesbische of bi-partner, maar zeer zeker ook voor de heteropartner. Misschien had je al wel iets vermoed, misschien komt de mededeling dat je partner homoseksuele gevoelens heeft als een donderslag bij heldere hemel. Hoe nu verder? Ben je razend, denderen de woorden “pot”of “flikker” over de tafel, of ben je heel begripvol en gun je je partner alle geluk van de wereld, of weet je het gewoon even niet meer? Je wilt bij elkaar blijven, maar kan dat wel, en hoe dan? Je wilt juist niet bij elkaar blijven, maar de kinderen dan?

“Ik kwam niet bij Orpheus om te scheiden of bij elkaar te blijven, maar om uit te vinden wat het beste voor mij en ons kan zijn.”

Het is wel eens prettig om over deze dingen te praten met mensen die in dezelfde situatie zitten of gezeten hebben. Die mensen vind je bij Orpheus. En speciaal voor jou bij de heterowerkgroep.
Naast de mogelijkheden voor gesprekken organiseert de heterowerkgroep ook ontspanningsactiviteiten.
Wij hetero’s zijn allemaal een eerste keer naar een bijeenkomst gekomen en weten dus ook wat drempelvrees is. Omdat we allemaal de situatie goed kennen, kan jij ervaren dat je aan een half woord genoeg hebt om uit te leggen hoe jij je voelt. Een luisterend oor en het vernemen van ervaringen van anderen laat je al snel opgaan in de groep.

Jongeren met een holebi-ouder

Nauw aan Orpheus verbonden is de ‘Stichting Jongeren met een homo-ouder’. Deze wordt voornamelijk gevormd door de kinderen uit de Orpheus-gezinnen. De werkgroep is in 1987 door de jongeren zelf opgericht in samenwerking met het ‘Vormingscentrum De Hunneschans’ en de afdeling ‘Homostudies van de Universiteit Utrecht’. Sinds mei 2003 is deze werkgroep een zelfstandige stichting geworden, onder meer omdat de doelgroep niet alleen uit “Orpheus-situaties” meer voortkomt maar ook uit homo-/lesbische stellen met kinderen afkomstig van adoptie of spermadonoren. De stichting organiseert één a twee maal per jaar een weekend waar jongeren van 12 tot en met 21 jaar elkaar kunnen ontmoeten. Op de weekenden is plaats om te lachen en te huilen en te praten over hoe het is om een holebi-ouder te hebben.


Orpheus Landelijk  Stichting Zelfhulp Netwerk JMHO

mei 2021

Orpheus Brabant Praatgroep

woensdag 12 mei 2021 om 20:00 - 23:00
|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every month that begins at 20:00 on day Second of the month, repeating indefinitely

Pand54, Prins Hendrikstraat 54
Eindhoven, 5611 HL

Orpheus is een landelijke vereniging voor hulpverlening bij homo/biseksualiteit in man-vrouw relaties. Ze steunt mensen die in hun heterorelatie te maken hebben met homoseksuele, lesbische of biseksuele gevoelens van henzelf of hun partner. Ze brengt mensen in een vergelijkbare situatie met elkaar in contact en wil de problematiek van deze relaties bespreekbaar maken.

Meer weten »
+ Exporteer Evenementen