fbpx

Pride Fonds

Overal ter wereld worden mensen vervolgd vanwege hun seksuele oriëntatie of gender-identiteit. Zij die opkomen voor gelijke rechten van LHBT’s betalen een hoge prijs voor hun moed.  COC Nederland en Amnesty International ondersteunen deze activistien met middelen uit het Pride Fonds.

Noodhulp en preventie

Het Pride Fonds faciliteert directe (snelle) hulp aan LHBT-activisten in nood en biedt tevens  preventieve hulp. Het werk van LHBT-activisten is van levensbelang omdat zij de change agents’ (degenen die de verandering teweegbrengen). Zij hebben te maken met intimidatie en geweld, en lopen het risico te worden vervolgd, gevangengenomen of gemarteld.

Door steun van Pride Fonds kunnen de activisten hun werk in grotere veiligheid uitvoeren. Zij kunnen onder meer steun krijgen voor:

– Noodhulp in urgente situaties: met het Pride Fonds kan snel worden ingegrepen wanneer activisten in (levens-)bedreigende situaties verkeren. Het fonds financiert onder meer beveiliging, juridische bijstand, communicatie en transport.

– Preventieve veiligheidspakketten: het Pride Fonds financiert preventieve activiteiten die de veiligheid van activisten vergroten. Gedacht moet worden aan trainingen voor internetbescherming, beveiliging van e-mail en het verschaffen van bewakingsapparatuur.

Korte Time-To-Action

Bij het Pride Fonds hoeven activisten geen onderdeel te zijn van een organisatie maar kunnen ze als individu een aanvraag doen. Daardoor hanteren we een korte time-to-action  – de tijd tussen de aanvraag en geleverde steun. Dit is essentieel om activisten in bedreigende situaties te kunnen ondersteunen.

Krachten gebundeld

Homo activistenAan de basis van het Pride Fonds staan twee sterke partners die hun expertise en kennis bundelen:

Amnesty International

Deze organisatie is onafhankelijk en opereert altijd op basis van eigen onderzoek. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. Ze beschikt over een wereldwijd netwerk van onderzoekers en activisten. Amnesty bestaat sinds 1961 en heeft grote ervaring met het bieden van financiële steun aan individuele activisten in noodsituatie.

COC Nederland

Zij ondersteunen LHBT-organisaties in tal van landen bij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste LHBT-gemeenschap. Daarvoor stelt de organisatie haar internationale netwerk ter beschikking, en coacht en traint activisten. COC Nederland bestaat sinds 1946 en heeft een raadgevende status bij de Mensenrechtenraad van de VN waarmee zij een stem kan geven aan activisten.

Wat kan jij doen?

Steun het Pride Fonds! Doe een donatie, of koop een T-shirt of een fles Pride Wine. Met jouw bijdrage werken wij aan een veiliger wereld voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De donatiemodule vindt je op de website van Amnesty.

Waaraan wordt jouw geld besteed?

Met het geld uit het Pride Fonds ondersteunen Amnesty en COC activisten die in gevaar zijn. Zo kunnen zij hun werk beter en in grotere veiligheid doen. Activisten kunnen onder meer een bijdrage krijgen voor:

  • Juridische kosten wanneer ze moeten procederen;
  • Verblijfs- en reiskosten wanneer ze moeten vluchten of onderduiken;
  • Kosten voor communicatiemiddelen, zoals telefoons en laptops;
  • Beveiliging van internet en e-mail.

Contactgegevens

Joris Nees (COC Nederland)
jnees@coc.nl
020 – 623 45 96