fbpx

Transgender Eindhoven (TG040)

TG040

Als je op een gegeven moment merkt dat je niet alleen bent in wat je bezighoudt, ga je mensen om je heen verzamelen. Mensen, die net als jij zijn of bijna net als jij zijn. En of het nu gaat om tennissen, kaarten, vissen of yoga, er ontstaat een groepje

Activiteiten

TG040 organiseert leuke avonden (elke eerste zaterdag van de maand) in een gezellig buurthuis in Eindhoven. Maar TG040 doet veel meer. Ook transgenders worden nog steeds gediscrimineerd terwijl dit gewone normale mensen zijn. Voor sommigen is dit een lastig gespreksonderwerp. Maar de wens om op hun werk of in de maatschappij uiting aan te geven aan je genderidentiteit of er tenminste over te kunnen praten, is er wel degelijk. Hier zetten wij ons dus voor in. TG040 praat op scholen, bij instanties en met overheden en we nemen deel aan informatieve evenementen. Wij proberen dus voor transgender mensen een plekje in de maatschappij te veroveren. Klinkt mooi he? En waarom niet?
Nee… waarom wel? Omdat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Groot of klein, jong of oud, blank of zwart, man of vrouw. Maar ook als men zich noch vrouw, noch man voelt, of soms meer man of meer vrouw, of als iemand de keuze maakt voortaan als vrouw door het leven te gaan.
Eigenlijk vinden wij dus gewoon dat je lekker jezelf moet kunnen zijn en recht heb op een leuk leven. Thuis op de bank, maar ook op je werk of wat je ook bezighoudt.

TG040 houdt zich bezig met de emancipatie van transgenders en het organiseren van zelfhulpgroepen voor transgenders.
Velen van u zullen ons beter kennen als T&T Eindhoven. Al sinds 1981 organiseren wij bijeenkomsten voor transgenders.

Bij TG040 is iedereen welkom die iets met travestie of transseksualiteit van doen heeft, daar sympathie of belangstelling voor heeft. Veel transgenders komen regelmatig met hun partner (echtgenote, vriendin), of ze nemen een keer vrienden, buren, kennissen of collega’s mee.

De organisatie van TG040 is in handen van een stuurgroep waarvan de gastvrouwen uiteraard lid zijn. Regelmatig worden bijzondere avonden gehouden, zoals het Nieuwjaarsbuffet op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar of de tweejaarlijkse middagen met de cursus Persoonlijk Voorkomen, bedoeld om houding, kleding, kapsel en make up te verbeteren.

Doelstelling

a. Transgender*) mensen helpen in hun (zelf)acceptatie en te begeleiden daar waar dit in het vermogen van de stichting ligt.
b. TG040 streeft naar integratie, sociale acceptatie, emancipatie en bevorderen van de gelijke behandeling van transgenders.
c. Overlegplatform zijn voor alle betrokken mensen en organisaties die op een of andere manier betrokken zijn bij transgenders.
d. Verbeteren van de kennis en de beeldvorming over transgenders.

*) Het begrip transgender wordt als verzamelbegrip gebruikt en omvat alle uitingsvormen tussen travestie en transseksualiteit: travestieten, transgenderisten, dragqueens, dragkings, queer, interseksuelen, transseksuelen, etc.)

Historie

T&T Eindhoven is in 1981 ontstaan. Een groep dappere mensen volgde het voorbeeld van Amsterdam en in november was de eerste T&T avond in Eindhoven een feit. In eerste instantie in de tramstraat en later in buurtcentrum “De Rondweg”. Al snel had Yvon de touwtjes in handen om deze pas 28 jaar later uit handen te geven door ziekte. Uiteindelijk is zij 28 november 2009 overleden.

Naar aanleiding van het 25-jarig bestaan is er een stuurgroep in het leven geroepen met daarin de diverse vrijwilligers die op de avonden meehielpen (en daarbuiten). Toen het uiteindelijk slechter ging met de gezondheid van Yvon werd er nagedacht over de toekomst van T&T Eindhoven. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting “Transgendergroep Eindhoven” per 2 december 2009. Op 1 januari 2016 is deze stichting opgesplitst in TG040 en de jongerengroep  YUNGE (Young United Genders)

Tot op de dag van vandaag organiseert TG040  iedere maand T&T avond in Eindhoven met groot succes. Er is destijds erg veel moed voor nodig geweest om deze avond te organiseren, een tijd dat alles voorzichtig en achter gesloten deuren moest. Ja, als man in vrouwenkleding over straat gaan kon een nachtje cel opleveren of erger nog in elkaar geslagen worden. Gearresteerd worden we niet meer maar de intolerantie op straat bestaat nog steeds. Gelukkig gaat het wel steeds beter, er is meer bekendheid bij de mensen over travestie, transgenders en transseksuelen.

TG040 gaat door met de verdere emancipatie van transgenders, niet alleen met de T&T avonden maar ook met lezingen, tv-optredens, politieke betrokkenheid en deelname aan interviews voor boeken, kranten en radio, kortom noem maar op.

Contactgegevens

Website: www.tg040.nl

Locatie bijeenkomsten

Buurtcentrum de Rondweg
Camphuysenstraat 1
5615 KS Eindhoven
Tel: 040 2518144
Wi-Fi: DeRondweg-Gast, geen wachtwoord nodig.

E-mail

info@tg040.nl

Telefoon

De gastvrouwen van TG040 zijn telefonisch bereikbaar op 06-52684461 (Julia).
Tijdens de T&T avonden en andere bijeenkomsten kunt u ons in het buurtcentrum bereiken op 040-2518144.

Correspondentieadres

TG040
t.a.v. Evelien Snel
Gershwinstraat 10
5654 KD  Eindhoven