Zaterdag 8 april rond 19 uur is door een groep van ruim 20 volwassenen de regenboogvlag en vlaggenstok met grof geweld van de gevel van het COC Eindhoven en regio gesloopt. Op intimiderende wijze is meermaals met de vlaggenstok in het rond geslagen. Vervolgens hebben zij geprobeerd de vlag in brand te steken. Tijdens dit vooral was de maandelijkse jongerenbijeenkomst van het COC Eindhoven en regio. Bij de grote groep volwassenen ontbrak het van enig respect jegens deze jongeren en kinderen. Toen een vrijwilliger de agressieve groep verzocht om niet aan andermans spullen te komen, werd de vrijwilliger geslagen. Ook werden door de groep discriminerende leuzen als ‘kankerhomo’ naar de kinderen geroepen.

Al 40 jaar zit COC Eindhoven en regio aan de Prins Hendrikstraat in Eindhoven. Met trots wappert de regenboogvlag aan de gevel van de LHBTI+ belangenorganisatie. Elke maand wordt er voor LHBTI+ jongeren tot en met 18 jaar een Jong&Out bijeenkomst georganiseerd waar zij op een veilige plek zichzelf kunnen zijn en andere jongeren kunnen ontmoeten. Het uitdelen van ervaringen, het weten dat je er niet alleen voor staat, en het veilig en volledig jezelf kunnen zijn is voor deze kwetsbare kinderen extra belangrijk vanwege de vormende levensfase waarin zij zitten.

De aanwezige jongeren, bijna allemaal minderjarigen, zijn enorm geschrokken van het incident. Er wordt aan hen die wensen hulp aangeboden. “Gelukkig gaat het met de vrijwilliger die geslagen is naar omstandigheden goed, maar de schrik zit er bij de kinderen goed in” zegt Benjamin Ector, voorzitter COC Eindhoven en regio. “Wat begon als een normale en gezellige bijeenkomst, veranderde in een ware hel”. Het COC heeft aangifte bij de politie en een discriminatie-melding bij RADAR gedaan. Ector vertelt verder: “Als één van de organisatoren van de Pride Walk Eindhoven, krijg ik vaak te horen: ‘Dat is toch allemaal niet meer nodig?!’. Helaas is het nog wel nodig, want zoals deze mensen bewijzen zijn zelfs LHBTI+ kinderen niet altijd veilig.”

Het COC verwacht dat de groep volwassen voetbalsupporters zijn van de wedstrijd die vlak na de aanval op het COC begon. Dit baseert het COC op uitspraken die door de groep zijn gemaakt. “Afgelopen december sprak ik bij NOS Radio 1 Journaal nog over de gevaren van anti-homospreekkoren tijdens professioneel voetbal en hoe deze een anti-LHBTI+ houding valideren. Op 4 april klonken er tegen PSV-speler Simons bijvoorbeeld wederom anti-homospreekkoren”, vervolgt Ector. Het COC Eindhoven en regio heeft de gemeente Eindhoven, de KNVB en PSV uitgenodigd voor een gesprek om de veiligheid voor, tijdens en na wedstrijden voor iedereen te garanderen en een einde te maken aan de anti-homospreekkoren.