fbpx

Voorlichting

‘Homo’; het meest gebruikte scheldwoord op school…

Homo is het meest gebruikte scheldwoord op school. Slechts 14% van de homoseksuele- en lesbische jongeren durft op school voor zijn/haar geaardheid uit te komen. Om nog maar te zwijgen over jongeren met Transgender gevoelens. Voorlichting over seksuele diversiteit en genderorientatie blijft daarom een belangrijke taak van het COC.

‘COC Eindhoven en regio’ verzorgd gastlessen over seksuele diversiteit en gender-orientatie.
Wij geven voorlichtingen op diverse scholen, aan verenigingen en instellingen in Zuidoost Brabant.
Het doel van onze voorlichtingen is het bespreekbaar maken van seksueke diversiteit en genderorientatie waardoor er een veilige school voor iedereen ontstaat.

Voorlichting aanvragen: Mail voorlichting@coceindhoven.nl      Voorlichter worden: Klik hier

Onze voorlichtingen zijn professioneel opgezet en we werken met gecertificeerde voorlichters die een opleidingstraject van COC Nederland hebben gevolgd. Onze voorlichters zijn daarnaast ervaringsdeskundigen en sluiten goed aan bij de doelgroep. COC Eindhoven en regio werkt ook samen met de GGD in  een project om seksuele diversiteit en genderorientatie op scholen bespreekbaar te maken.

Op school

gastles COC

Voorlichting door het COC

Voorlichting op scholen is tegenwoordig meer dan ooit nodig. Op scholen wordt nog steeds veel gepest.  Dit weerhoudt scholieren er nog steeds van om voor hun seksuele geaardheid uit te komen en leidt soms tot een jarenlang gevecht met hun gevoelens. Slechts 14% van de LHBT- leerlingen op het middelbaar onderwijs durft uit de kast te komen. Dit moet toch beter kunnen!

Onze voorlichters vertellen vaak een persoonlijk verhaal, wat de jongeren erg aanspreekt omdat de individuele beleving hierbij centraal staat. Vervolgens proberen wij een discussie op gang te brengen. Naderhand kunnen leerlingen beter een eigen mening vormen.

Frank vertelde:  “Voor mij was de middelbare schooltijd een tijd van angst en twijfels. Ik was bang dat anderen achter mijn homoseksualiteit zouden komen en dat wilde ik voorkomen. Als het uit zou komen dat ik homoseksueel was, dan zou ik wellicht opeens als dé homo en niet meer als een klasgenoot worden beschouwd. In die tijd wilde ik zeker niet afwijken van de groep.”

voorlichterstraining

COC voorlichters met hun behaalde voorlichters-diploma

Het COC heeft jarenlange ervaring in het verzorgen van voorlichtingslessen op het middelbaar onderwijs. Aangepast aan de klas en het schooltype worden gastlessen verzorgd  met beproefde methodieken en gecertificeerde voorlichters. COC EIndhoven en regio heeft de afgelopen jaren bewezen kwalitatief hoogwaardige gastlessen te kunnen waarborgen.  Het is meer dan een ‘lesje afdraaien’ want het COC biedt ook ondersteuning voor leerlingen en docenten. Ook zijn onze voorlichtingen aangepast aan de laatste inzichten over effectieve voorlichting. Tevens verzorgen we workshops op ouderavonden voor ouders van leerlingen.

Paarse armbandjes die door het COC beschikbaar worden gesteld tijdens Paarse Vrijdag

Naast de voorlichting is ondersteuning van de Gay Straight Alliances (GSA) ook zeer belangrijk voor leerlingen want een gastles is één uurtje maar als COC willen we meer doen dan een ‘lesje afdraaien’. Een Gay Straight Alliance is een groepje leerlingen op een school die samen met een docent zorgt voor een veilige en LHBT vriendelijke school. De GSA’s worden door het COC het gehele jaar ondersteund met lesmateriaal, handleidingen voor zowel docenten als leerlingen, promotie materiaal en natuurlijk  ondersteuning van Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag wordt ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden waarbij er veel aandacht is voor pestgedrag en het verminderen van homofobie. Inmiddels zijn er meer dan 500 GSA’s in Nederland waarvan velen in de regio Eindhoven. De Nationale Jeugdraad heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van GSA’s en heeft deze erkend als goed onderbouwde interventie.

Bij COC Eindhoven en regio kunt u ook terecht voor workshops  voor docenten waar docenten onder andere op interactieve wijze wordt geleerd het LHBT-thema te verwerken in hun lessen.

Kortom, de voorlichting seksuele diversiteit en gender-orientatie verzorgd door COC Eindhoven en regio is meer dan het afdraaien van een lesje, wij bieden meer. Samengevat:

  • Voorlichting voor scholen van het voortgezet en primair onderwijs
  • Verzorgen van workshops/voorlichting op ouderavonden aan ouders
  • Workshops voor docenten
  • Ondersteuning van de Gay Straight Alliances, een door de nationale jeugdraad erkende interventie.
  • Hulp, advies en begeleidingstrajecten van LHBT- leerlingen indien aanvullende ondersteuning nodig is.

Voorlichting aanvragen of meer informatie:

Voor meer informatie of een voorlichting aanvragen: Stuur een mail naar: voorlichting@coceindhoven.nl

Bellen kan natuurlijk ook: 040 – 245 5700


Op de Sportvereniging

COC Eindhoven en regio kan desgewenst ook een workshop verzorgen op uw sportvereniging om zodoende een LHBT vriendelijk sportklimaat te ontwikkelen op uw vereniging. Deze workshops worden overdag en in de avonduren verzorgd.

Voor meer informatie of aanvragen mail naar sportvoorlichting

Bellen kan natuurlijk ook: 040 – 245 5700