Stichting Outway is in 2002 opgericht speciaal voor homoseksuele jongeren en hun omgeving. In 2013 is dit verbreed naar lesbisch, gay, bi en transgender (LHBT) jongeren en hun omgeving. We bieden op verschillende manieren hulp, advies, informatie en ondersteuning op het gebied van homoseksualiteit en genderidentiteit. Naast de jongeren zelf speelt de omgeving ook een belangrijke rol. Denk eens aan je ouders, familie, vrienden, collega’s op je werk, medestudenten op school of teamgenootjes. Een van de dromen van Stichting Outway is bereiken dat homoseksualiteit en transgenderisme geaccepteerd wordt in de gehele maatschappij. Daarnaast proberen we jongeren op verschillende manieren te ondersteunen en homoseksualiteit/transgenderisme een plaats te geven in hun dagelijks leven.

“Het creëren van een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar dat geaccepteerd wordt. Waarin je bent wie je bent en je doet wat je leuk vindt zonder dat andere mensen je daarvoor veroordelen.”

het motto van Outway is Be Yourself! Dit is tevens een van de belangrijkste kernwaarde van de Stichting, dat je elke dag, en overal lekker jezelf kan zijn. Sinds 2002 is Stichting Outway enorm gegroeid. Het is begonnen met een vriendengroep uit Eindhoven, met idealen voor het verbeteren van de positie van homo’s in Nederland. Een groep van nog geen 10 vrijwilligers, naar nu, een semiprofessionele stichting, nog steeds compleet gerund door vrijwilligers maar waarvan het vrijwilligersbestand is uitgegroeid naar bijna 50 man (en vrouw) verspreid door het hele land.
Stichting Outway is officieel gevestigd in Eindhoven, en sinds 2009 zijn we ook in Breda actief. Outway opereert zelfstandig als stichting. Wel zoeken we op bepaalde gebieden contact en samenwerking met andere organisaties waar wij elkaar kunnen versterken. Zo werkt Stichting Outway in Breda op een aantal gebieden samen met het COC. Daarnaast werkt Stichting Outway landelijk samen met Expreszo, Stichting Pann en Mindmix.

Hojokampen

Sinds 2002 organiseren we een zomerkamp speciaal voor homo, lesbische, bi en transgender jongeren t/m 25 jaar genaamd Hojokamp! En met groot succes! Deelnemers hebben elk hun reden om mee te gaan; om nieuwe mensen te leren kennen, een gezellig weekje weg te zijn of om te praten met mensen die hetzelfde voelen als zij. Wat de reden ook is, allemaal hebben ze een onvergetelijke ervaring opgedaan! Typische kampactiviteiten (bosspel / meerkamp / kampvuur) worden afgewisseld met workshops en teamtalks rondom coming-out.Veel deelnemers van het Hojokamp willen niets liever dan nóg een keer zo’n week beleven, vandaar dat vanaf 2011 Hojokamp 2.0 wordt georganiseerd: het verdiepingskamp voor degene die al eerder met het reguliere Hojokamp mee zijn geweest. Onderwerpen als relaties, reizen, trouwen, kinderen krijgen/adopteren passeren de revu. Uiteraard afgewisseld met superleuke activiteiten!Hojoweekend is een reünie kamp voor oud-Hojokampdeelnemers, die om het jaar plaats vindt. Een vervolg weekend voor jongeren die behoefte hebben aan een leuk en gezellig weekend. Aan samen zijn met de deelnemers van jouw jaar. Herinneringen ophalen en samen kijken naar de toekomst. Op Hojoweekend alleen leuke en gezellige spelletjes doen met z’n allen. Een lange wandeling door het bos, voetballen op het sportveld en muziek luisteren. Natuurlijk is er ook op dit kamp de gelegenheid om te praten en serieuze gesprekken te voeren.

Hojobuddy

Stichting Outway organiseert al jaren veel verschillende activiteiten zoals Hojokamp. Dit is natuurlijk erg leuk, maar wat als je daar niet van houdt? En wat als je toch een aantal vragen hebt, of geen raad weet met wat je moet doen omdat je homo, lesbisch, bi of transgender bent? Enkele vragen waarbij we je bijvoorbeeld kunnen helpen:

  • Ik denk dat ik op hetzelfde geslacht val, wat nu?
  • Ik ben een jongen maar voel me meer een meisje, wat nu?
  • Ik ben een meisje maar voel me meer een jongen, wat nu?
  • Hoe vertel ik dit aan mijn ouders?
  • Waar kan ik vrienden maken om hierover te praten?
  • Ik voel mezelf onzeker omdat ik ‘anders’ ben, hoe ga ik hier mee om?
  • Moet ik het mijn sportvereniging of op school ook vertellen of niet?
  • Ik voel me onzeker omdat ik niet weet of ik wel gelukkig word, wat nu?
  • Hoe vind ik een vriendje of vriendinnetje?
  • Waar kan ik mensen die hetzelfde zijn als ik ontmoeten?

Met deze vragen kun je terecht bij de buddy’s van Stichting Outway! Zij helpen je mee om over deze vragen na te denken. Vanuit hun eigen ervaring geven ze je tips en advies. Natuurlijk kun je ook gewoon je hart luchten en even alle emoties eruit gooien. Ze houden contact met je via telefoon, mail, msn, persoonlijk gesprek enzovoort. Jij bepaalt wanneer jij je buddy nodig hebt en jij bepaald ook hoe ze contact met je opnemen. Je buddy nodigt je uit voor gezellige of informatieve activiteiten die speciaal voor alle jongeren die een buddy hebben georganiseerd worden. Ze gaan bijvoorbeeld een keer met z’n allen uit eten, organiseren een filmavond, een informatieve avond over seksualiteit, etc. Je mag altijd mee en het is natuurlijk niet verplicht. Heb je nog vragen? Schroom niet en mail gewoon even naar buddy@outway.nl.